Voorafgaand aan het project deed ik oriënterend onderzoek naar de werking van AZN Connect. Hiervoor gebruikte ik concept mapping om de technische structuur en context van het systeem helder in kaart te brengen. Dit hielp mij om de mogelijkheden en beperkingen van het systeem beter te begrijpen en gerichter te ontwerpen.
Om inzicht te krijgen in het huidige gebruik van AZN Connect bezocht ik twee ziekenhuizen, waar ik observaties uitvoerde en medewerkers interviewde. Hieruit bleek dat vooral het secretariaat intensief met het systeem werkt, onder andere om patiëntgegevens te controleren met het EPD. Hoewel AZN Connect oorspronkelijk ontworpen is voor weergave op grote schermen, wordt het nu vooral gebruikt op desktopmonitoren, wat invloed heeft op de gebruikerservaring. Met inzichten uit interviews, observaties en deskresearch stelde ik een overzicht op, waarvan ik de meest relevante selecteerde met behulp van een impact-effort matrix.
Om ideeën te genereren voor een gebruiksvriendelijkere AZN Connect organiseerde ik creatieve sessies bij Ihomer, waaronder één op basis van de Six Thinking Hats-methode. Door deelnemers rollen te geven op basis van hun kwaliteiten ontstond een gestructureerde, maar flexibele brainstorm. Toen één van de rollen niet goed aansloot, paste ik dit aan — wat de sessie direct nieuwe energie gaf.
Uit ervaring bleek dat sessies van 20–30 minuten het meest effectief waren. Daarom splitste ik de brainstorm op in twee delen. In de vervolgsessie beoordeelden we gezamenlijk de ideeën op relevantie en haalbaarheid met behulp van de COCD-box-methode.
Om de userflow van AZN Connect beter te begrijpen, bracht ik twee ontwikkelaars samen om in Miro de happy flow en non-happy flow in kaart te brengen. Deze flows gebruikte ik als basis om te analyseren waar ik als ontwerper waarde kon toevoegen en waar herontwerp mogelijk was.
Voorafgaand aan het ontwerp sprak ik met het hoofd van de SEH van het Ommelander Ziekenhuis en gebruikte ik card sorting om te bepalen welke informatie voor welke actor het meest relevant is. Op basis daarvan maakte ik een gerichte selectie van informatie per gebruikersgroep.
Tijdens het ontwerpen van de high-fi wireframes heb ik vooral gebruik gemaakt van autolayout en Component Sets omdat de codes (A1/A4, U1/U4) makkelijk van status veranderd moesten kunnen worden. Ik heb de meldingen ook een hover status gegeven om aan te geven dat hier op geklikt kan worden.