Mijn taken
- Gebruikers onderzoek
- User experience Design
- User Interface Design
- Contact met de klant
Als UX-designer in opleiding was ik verantwoordelijk voor het volledige ontwerpproces: van contextueel gebruikersonderzoek en analyse tot het faciliteren van creatieve sessies en het ontwikkelen van een high-fidelity prototype. Het doel was om de gebruiksvriendelijkheid van het systeem AZN Connect te verbeteren.
Voorafgaand aan het project deed ik oriënterend onderzoek naar de werking van AZN Connect. Hiervoor gebruikte ik concept mapping om de technische structuur en context van het systeem helder in kaart te brengen. Dit hielp mij om de mogelijkheden en beperkingen van het systeem beter te begrijpen en gerichter te ontwerpen.
Daarna voerde ik observaties en interviews uit op twee SEH-afdelingen. Hieruit bleek dat vooral het secretariaat intensief gebruik maakt van het systeem, terwijl de interface oorspronkelijk is ontworpen voor grote schermen — een mismatch, want in de praktijk werken zij op desktops met twee monitors.
Om ideeën te genereren voor een gebruiksvriendelijkere AZN Connect organiseerde ik creatieve sessies bij Ihomer, waaronder één op basis van de Six Thinking Hats-methode. Door deelnemers rollen te geven op basis van hun kwaliteiten ontstond een gestructureerde, maar flexibele brainstorm. Toen één van de rollen niet goed aansloot, paste ik dit aan — wat de sessie direct nieuwe energie gaf.
Het secretariaat is de belangrijkste eindgebruiker, niet de artsen
• De interface is ontworpen voor groot schermgebruik, maar wordt nu op desktops gebruikt
• Vooravond-/nachtdiensten vragen om visuele aanpassing (vermoeidheid)
• Foutieve ambulance-meldingen komen regelmatig voor, maar zijn niet inzichtelijk
• Verschillende rollen op de SEH hebben andere informatiebehoeften
Samen met developers bracht ik de ‘happy’ en ‘unhappy’ flows van het systeem in kaart in Miro, en via card sorting bepaalde ik de informatieprioriteiten per gebruikersgroep.
het meest relevant is. De lo-fi wireframes hielpen me om snel feedback te verzamelen en aanpassingen te maken zonder te veel tijd te verliezen op visueel niveau.
In de uitwerking van de high-fidelity wireframes gebruikte ik Auto Layout en Component Sets in Figma. Dit maakte het mogelijk om statussen zoals A1/A4 of U1/U4 dynamisch aan te passen binnen één component, wat essentieel was gezien de constante statuswisselingen in het systeem. Een uitdaging hierbij was het duidelijk weergeven van deze wisselingen zonder verwarring te creëren. Daarnaast gaf ik meldingen een hover status om klikbaarheid intuïtief te maken voor gebruikers.